Ce este amniocenteza?

     Amniocenteza este o metoda moderna de detectare a anomaliilor si bolilor genetice la copilul inca nenascut, in timpul sarcinii.

Am nevoie de amniocenteza?

     Cel mai frecvent motiv de a face o amniocenteza este pentru a determina daca un bebelus are o boala genetica sau o anomalie cromozomiala, cum ar fi sindromul Down. Amniocenteza este indicată la femeile peste 35 de ani, la gravidele la care testele de depistare a riscului de boli genetice au rezultate anormale (dublu test, triplu test) sau la cele care au boli genetice in familie.

Care sunt riscurile amniocentezei?

     Ca orice investigatie invaziva, amniocenteza prezinta anumite riscuri. Inainte de a lua o decizie in acest sens, gravida trebuie sa se consulte cu medicul ginecolog si cu specialistul in genetica medicala. Amniocenteza este un test invaziv care implica un risc de 0,5-1% de pierdere a sarcinii. Un alt risc asociat amniocentezei il reprezinta infectiile intrauterine care pot provoca de asemenea avortul spontan daca nu sunt tratate corespunzator. Toate aceste riscuri sunt discutate cu partenerul, obstetricianul si geneticianul, urmand sa se stabileasca un tratament corespunzator.

Cum se efectueaza amniocenteza?

     Inainte de a face amniocenteza, veti face o ecografie pentru masurarea copilului si verificarea anatomica de baza. Pentru amniocenteza propriu-zisa, veti sta intinsa pe masa de consultatie, iar abdomenul va va fi pregătit cu o solutie dezinfectanta. Sub supraveghere ecografica permanenta se cauta o zona de lichid amniotic la o distanta sigura fata de bebelus si de placenta dupa care medicul introduce un ac lung si subtire prin peretele dumneavoastra abdominal in sacul de lichid care inconjoara bebelusul, cu care va extrage o cantitate mica de lichid amniotic. Extragerea lichidului poate dura cateva minute iar belusul va produce mai mult lichid pentru a-l inlocui pe cel prelevat. Este posibil sa simtiti crampe ori contractii, ciupituri sau presiune in timpul procedurii  sau sa nu simtiti vreun disconfort. Gradul de disconfort sau de durere variaza de la o femeie la alta si chiar de la o sarcina la alta, chiar la aceeasi femeie. Daca va faceti griji privind faptul ca acul este atat de aproape de bebelus, trebuie sa stiti ca ranirea directa a bebelusului din cauza amniocentezei este foarte rara in cazul asistentei ecografice continue. Medicul va evita plasarea acului langa bebelus, dar daca se intampla ca acesta sa vina in contact cu acul, se va retrage repede, la fel cum ati face si dumneavoastra daca ati atinge ceva ascutit. Dupa efectuarea procedurii, pentru siguranta, medicul poate folosi un monitor fetal extern pentru a asculta bataile inimii copilului.

Cand, cine si unde se face amniocenteza?

     Amniocenteza se efectueaza de obicei intre saptamanile a 15-a si a 18-a de sarcina. Este indicat sa fie efectuata de un medic specializat in ecografie acest lucru imbunatatind mult sansele ca lichidul sa fie prelevat de la prima incercare si de a nu trebui procedura repetata. Iar cand exista si asistenta ecografica, ranirea bebelusului cu acul de amniocenteza este foarte rara. In clinica noastra s-au efectuat pana acum peste 100 de astfel de proceduri fara aparitita complicatiilor.

For emergency cases        1-800-700-6200