Ce este cerclajul?

Cerclajul este o procedura chirugicala, relativ simpla, ce are scopul de a mentine colul uterin inchis pe toata durata sarcinii. Se coase colul cu un fir gros, neresorbabil, ca un snur care strange impiedicand astfel “alunecarea” fatului inainte de termen.

Sarcina mea are nevoie de cerclaj?

Interventia e indicata mamicilor cu asa-numitul “col incontinent”(col care se dilata fara durere  mai devreme decit trebuie, punand in pericol viata bebelusului) pentru a preveni avortul sau nasterea prematura. Cerclajul se face la inceputul celui de al doilea trimestru de sarcina sau in momentul in care medicul descopera deschiderea prematura a colului. De obicei, cerclajul se efectueaza intre saptamana a 12-a si saptamana 21-a.

Cum ma pregatesc? O sa ma doara? Ce urmeaza dupa?

De obicei cerclajul se face sub efectul anesteziei generale, deci nu vor fi dureri in timpul manevrei. Insa este imperativ sa nu mananci si sa nu bei nimic in acea zi, inainte de efectuarea manevrei. Postoperator, vei fi nevoita sa respecti cu maximă seriozitate recomandarile medicului tau obstetrician, iti vor fi impuse odihna la pat in pozitie orizontala si evitarea oricarui efort in special incepand cu luna a 5-a de sarcina.

Cand se va scoate firul?

Desfacerea cerclajului se efectueaza de obicei in saptamana 37 de sarcina de cele mai multe ori, fara anestezie. Din momentul scoaterii firului nasterea este aproape. Sunt sanse sa nasti in urmatoarele 24 de ore, dar poti sa nasti la termen, depinzand de modul in care ati respectat toate recomandarile medicului.

Nu uita, suna-ti imediat medical obstetrician daca:

  • ai contractii
  • apare sangerare vaginala;
  • ai febra peste 38 grade C;
  • ai frisoane;
  • ai o secretie vaginala urat mirositoare;
  • ti s-au rupt membranele (s-a rupt apa).

For emergency cases        1-800-700-6200