Ce este colposcopia?

Colposcopia reprezinta un examen complementar a vulvei, vaginului si colului uterin care permite pe langa vizualizarea acestora, prelevarea de tesut bioptic in cazul in care sunt identificate leziuni ale epiteliului colului uterin sau ale endocolului.

 

Cand este indicata colposcopia?

Colposcopia este indicate in cazul in care examenul vaginal indica prezenta unor leziuni ce necesita investigatii suplimentare sau rezultatele testului PAP sunt incerte sau suspecte.

 

Este importanta?

Da, deoarece colposcopia indica cand, unde si cum trebuie efectuata o biopsie (orientarea biopsiei spre regiunea de maxima suspiciune) si permite cercetarea atenta a leziunilor de la nivelul vaginului si colului.

 

Cum ne pregatim pentru colposcopie?

Inaintea efectuarii colposcopiei pacienta va informa medicul:

– daca este sau daca e posibil sa fie gravida. Un simplu test de urina poate pune diagnosticul de sarcina. Colposcopia nu este contraindicata in timpul sarcinii, insa, biopsia, daca este necesara, poate creste (nesemnificativ) riscul de avort sau poate produce hemoragie importanta

– ce medicamente ia sau daca are alergie la vreun medicament

– daca prezinta sangerari

– daca este sau a fost in tratament pentru o infectie vaginala, cervicala sau pelviana.

Se va evita efectuarea colposcopiei in perioada menstruatiei, deoarece prezenta sangelui poate interfera cu rezultatul. Prima perioada a ciclului menstrual, intre zilele 8-12, este momentul cel mai indicat pentru o programare a acestei investigatii.

 

Cum se efectueaza colposcopia?

Colposcopia se efectueaza pe masa ginecologica, in pozitie ginecologica; ginecologul va incepe cu examinarea vulvei, va observa aspectul general, daca nu exista vreo iritatie sau semnele vreunei infectii. Apoi, va folosi o valva speciala care este un instrument din metal sau plastic sterilizat, pe care il va introduce in vagin. Acest instrument ajuta la deschiderea peretilor vaginali si ii permite medicului examinarea colului uterin.

Intr-o prima etapa colposcopul este pozitionat la intrarea in vagin si este examinata, fara pregatire prealabila, suprafata mucoasei vaginale si a colului uterin. In al doilea timp, examinarea se va face dupa badijonarea cu acid acetic 3%, iar ultima etapa consta in examinarea dupa badijonarea colului si vaginului cu solutie Lugol. Se pot face fotografii si filme video in timpul examinarii. Daca sunt depistate modificari patologice ale mucoasei cervicale vor fi prelevate una sau mai multe mostre de tesut care va fi examinat microscopic pentru a se stabili cu exactitate diagnosticul.

 

Pot aparea dureri in timpul colposcopiei sau dupa?

Examenul colposcopic nu este dureros, dar poate apare disconfort provocat de folosirea unui speculum (dilatator care largeste peretii vaginului), mai ales daca sunt prezente iritatii la nivelul acestuia sau vaginul este stramt ori sensibil. Prelevarea de tesut bioptic de la nivelul colului poate fi resimtita ca o ciupitura sau poate produce crampe.

In prima saptamana de la efectuarea manevrei este absolut normala prezenta sangerarii sau a unei secretii vaginale. Se poate utiliza un absorbant zilnic pentru sangerare. Se recomanda repaus sexual (evitarea contactului sexual vaginal) timp de o saptamana.

 

Exista riscuri majore?

Ca orice alta procedura, colposcopia poate evolua cu complicatii, cele mai frecvente fiind sangararile si reacttiile alergice la colorantii utilizati.

For emergency cases        1-800-700-6200