PRP-ul util in tratamentul caderii parului

 Desi efectele biostimulatoare si de regenerare ale tratamentelor cu plasma imbogatita in plachete (trombocite) PRP sunt binecunoscute datorita experientei clinice coplesitoare, iata ca noi studii riguros controlate, randomizate vin sa confirme aceste observatii.

In alopecia areata  (caderea parului indusa inflamator), evolutia a fost mai buna dupa tratamentul cu PRP, decât cu triamcinolon acetonid într-un studiu recent, ale carui rezultate au fost raportate online, in British Journal of Dermatology din 22 aprilie.
Am demonstrat ca PRP mentine si prelungeste faza activã a ciclului de crestere al firului de par (anagen), ” a declarat Dr. Fabio Rinaldi, membru senior al echipei de studiu. Printre alte efecte, “poate stimula celulele stem pluripotente din papila dermica sa creeze fire noi, determinand regenerarea parului”, a adaugat el.
” Plasma imbogatita in trombocite (PRP) are efecte puternice de inducere a proliferarii celulare și conține multiplii factori de crestere și modulatori imunologici, de care beneficiaza, de asemenea, si alte tulburari caracterizate de pierderea parului,  cum ar fi alopecia difuza, alopecia androgenetica, stadiile incipiente ale alopeciei cicatriciale din lichenul plan. ” a spus Dr. Rinaldi.

Dr. Rinaldi si colegii sai de la International Hair Research Foundation, Milano au repartizat aleatoriu 45 de pacienti (varsta medie 28 ani) carora le-au efectuat injectii intralezionale de PRP, triamcinolon acetonid sau placebo într-o singurã leziune pe o jumãtate a scalpului. Cealaltã jumãtate a scalpului a ramas netratata. Pacientii au primit trei tratamente la intervale de o lunã.
Rezultatele au fost evaluate de cãtre trei medici dermatologi independenti care nu au știut ce tratament a avut fiecare subiect .
Atât PRP și triamcinolon au determinat regenerarea semnificativa a parului comparativ cu placebo. Ambele tratamente active, de asemenea, au condus la o mai mare regenerare decât a fost vãzuta în zonele netratate.

La sase luni, nici unul dintre pacientii tratati cu PRP nu au recidivat, in timp ce 38% din grupul triamcinolon au recidivat. La12 luni, semnificativ mai mulți pacienți PRP sunt in remisie completa, comparativ cu pacientii triamcinolon (60% vs 27%).
“Tratamentul cu PRP autolog (obtinut din propriul sânge) este sigur și nu au fost niciodatã descrise efecte secundare”, a spus dr. Rinaldi.

La Prosana Medical Center sunt in urmarire pacienti care au beneficiat de terapie PRP pentru caderea parului, iar rezultatele sunt incurajatoare.

Alte indicatii pentru care efectuam terapie PRP in clinica noastra sunt:

  • reintinerire/revitalizare a pielii
  • estomparea cearcanelor si a ridurilor
  • volumizarea buzelor
  • accelerarea vindecarii ulceratiilor si plagilor atone,

iar numarul lor este continua crestere, in paralel cu datele stintifice tot mai numeroase la nivel mondial.

Va astept  la consultatie pentru a vedea daca procedeul este potrivit in cazul dumneavoastra.

                                                          Dr. Cristurean Luminita

                                                          Medic Primar Dermatolog

                                                                 Prosana Medical Center

CategoryDermatologie

For emergency cases        1-800-700-6200