Ce este ecografia?

 

Metoda moderna de diagnosticare a bebelusului, cu ajutorul ultrasunetelor care traverseaza tesuturile. Ecografia nu are efecte secundare asupra organismului uman fiind totusi deosebit de utila si eficienta pentru tine si bebe din burtica. Te ajuta sa descoperi din timp posibilele afectiuni genetice sau posibile probleme, de la inceputul sarcinii, pana la final.

Exista mai multe tipuri de ecografii care se fac in timpul sarcinii, in functie de evolutia acesteia.

 • Ecografie transvaginala (11-12 saptamani) cand transductorul se introduce in vagin, folosita pentru a determina varsta gestationala sau pentru a detecta o sarcina ectopica.
 • Ecografia abdominala (dupa 12 saptamani) care poate fi:
 • 2D – bidimensionala
 • 3D – tridimensionala
 • 4D – in timp real, arata bebelusul in miscare, se poate face la 17-19 saptamani pentru a vedea bebelusul in intregime.

Ce inseamna morfologie fetala?

Inseamna ecografia (de obicei un 3D compilat cu 4D) in care doctorul o sa-l masoare pe bebelus din cap pana in picioare, la propriu! Vei afli ce greutate are, cati cm in lungime, cum ii functioneaza plamanii, rinichii, o sa vezi stomacelul si vezica, coloana vertebrala si o sa ii auzi inimioara cum bate!

Aceasta se face de regula intre 22 si 26 de saptamani, atunci cand bebelusul are toate organele dezvoltate.

 

Cate ecografii sa fac in timpul sarcinii?

Putine din viitoarele mamici stiu ca pe toata perioada sarcinii este deosebit de indicat sa se faca ecografii de cel putin trei ori una pentru fiecare semestru, insa la recomandarea medicului si pentru o mai buna supraveghere a sarcinii se pot face lunar.

 

Prima ecografie?

Prima ecografie a sarcinii se face intre a 10-a si saptamana a 14-a de sarcina si stabileste

 • localizarea sarcinii (in uter sau in afara lui)
 • daca e sarcina unica sau gemelara
 • daca exista anomalii de dezvoltare.
 • masoara pliul nucal

Ea este importanta pentru ca o treime din sarcini prezinta dezlipiri sau hematom de sac gestal ional. Depistate la timp si tratate, 90% din aceste sarcini evolueaza fara probleme.

 

A doua ecografie?

A doua ecografie obligatorie in timpul sarcinii se face intre a 18-a si a 22-a saptamana de sarcina. Ea poate aduce informatii cu privire la:

·  circulatia fetala si placentara prin examinarea Doppler.

·  mobilitatea si dezvoltarea fatului

·  lungimea colului uterin.existenta unor malformatii care abia in acest trimestru pot fi       vizualizate.

Cea de-a doua ecografie este ultima ecografie care il arata pe micut intreg; dupa cele 21 de saptamani acesta va fi prea mare si-l vei putea vedea doar pe bucatele.

 

A treia ecografie?

A treia ecografie se face intre saptamanile 28-34 se sarcina si este importanta pentru ca ofera medicului informatii cu privire la:

 •       gradul de maturare a placentei. O “imbatranire” prematura pune in pericol fatul. Din fericire, avand in vedere varsta sarcinii, exista solutie: inducerea nasterii, daca lucrurile nu merg bine.
 •      cresterea normala in greutate si aspectul lichidului amniotic

For emergency cases        1-800-700-6200