Rejuvenarea vaginală este un tratament al pereţilor vaginali realizat chirurgical şi non-chirurgical cu scopul de a înlătura sau reduce efectele trecerii timpului asupra acestora.

Tratamentele non-chirurgicale prezintă pentru femei un confort sporit  datorită tehnologiilor non-invazive de ultimă generaţie cu rezultate excelente. Tratamentele non-invazive sunt din ce în ce mai dorite de femei pentru că evită stresul chirurgical.

Rejuvenarea vaginală este recomandată femeilor, indiferent de vârstă, care îşi doresc reducerea efectelor îmbătrânirii din zona intimă sau chiar reconturarea acesteia după naştere. Tratamentele de rejuvenare vaginală non-chirurgicale includ o gama largă de proceduri care au drept scop revitalizarea ţesuturilor vaginale sau vulvare prin PRP vaginal şi laser vaginal.

Indicaţiile tratamentului de rejuvenare vaginală

Laxitatea vaginală – senzaţia femeii că pereţii vaginali sunt mai lipsiţi de tonus şi calibrul vaginal mărit, cu alterarea vieţii sexuale. Apare frecvent după o naştere pe cale vaginală prin modificarea calităţilor fibrelor ţesutului conjunctiv pelvin supuse unui proces extrem de întindere şi care nu mai revin la forma iniţială. Aceste modificări sunt agravate de numărul de naşteri vaginale şi de vârsta mai înaintată a femeilor la naştere. Odată cu înaintarea în vârstă, în special după vârsta de 20 de ani, procentul de colagen şi elastină  începe să  scadă treptat în ţesuturile pelvine.  Rupturile vaginale la naştere accentuează gradul de laxitate vaginală.

Incontinenţa urinarărelaxarea musculaturii pelvice, alterarea sistemului ligamentar şi fascial pelvic sau lipsa de estrogeni induce pierderea involuntară de urină. Fie ca o consecinţă a unei sarcini, naşteri sau odată cu înaintarea în vârstă aceasta produce, pe termen lung,  probleme majore de igienă personală, afectează viaţa sexuală şi alterează semnificativ calitatea vieţii.

Tratamentul afecţiunii este multimodal incluzând modificări ale stilului de viaţă şi alimentar precum eliminarea cafelei, alcoolului şi tutunului, scăderea în greutatate, exerciţii fizice specifice (Kegel), tratamente cu estrogeni, terapie PRP periuretral, stimularea electromagnetică a musculaturii pelvine prin tehnologia HIFEM (EMSELLA)  sau, în cazul în care cele de mai sus nu sunt suficiente, tratamente vaginale cu laser. Rezultatele postterapeutice foarte bune scad numărul de intervenţii chirurgicale pentru această afectiune.

Uscăciunea vaginală este cauzată de scăderea nivelului de hormoni estrogeni în menopauză şi premenopauză şi induce atrofia mucoasei vaginale (vaginită atrofică). Cel mai des întâlnite acuze sunt uscăciunea, iritaţia, mâncărimea vaginală/vulvară, dispareunia prin lubrifierea scăzută/absenţa în timpul actului sexual cu impact semnificativ asupra calităţii vieţii pacientei. Tratamentele hormonale pot ameliora aceste acuze. Rezultate excelente sunt obţinute prin terapia PRP vaginală şi terapia laser vaginală.