Trombocitele, alături de hematii și leucocite, sunt elemente naturale ale propriului sânge, cu rol important în procesul de hemostază, de vindecare a leziunilor și în regenerarea ţesuturilor. Terapia cu trombocite (plachete sangvine) concentrate are la baza procesul de separare a trombocitelor din sânge și de concentrare a acestor trombocite la niveluri mult mai mari decât în mod normal, prin procesul de centrifugare. Rezultatul este plasma bogată în plachete [PRP]. PRP este considerat un tratament nou și promiţător pentru unele afecțiuni ginecologice, în special pentru afecțiuni care nu au în prezent tratamente convenţionale foarte eficiente.
Indicaţiile utilizării terapiei PRP vaginale
- incontinențe urinare de efort de grad ușor/mediu
- cicatrici perineale și vaginale dureroase după naștere
- atrofii vaginale în menopauză
- sindromul genitourinar în menopauză (urinări frecvente cu senzaţii neplăcute în absenţa infecţiilor urinare)
- reepitelizare mult mai rapidă în ectopia cervicală
- distrofiile vulvare (lichenul scleros vulvar)
- plăgi ginecologice (scade rata de infecţie, necroză și dehiscențe)
- accelerarea procesului de vindecare după intervenţiile ginecologice vaginale
- infecţii vaginale recurente – vulvovaginite și infecţii urinare recurente
- endometrită cronică
- creșterea calității endometrului și a ratei de sarcină
Indicaţiile utilizarii terapiei PRP vaginale în estetica ginecologică:
- tratamentul anorgasmiei la femeie și îmbunătățirea orgasmului (terapia O-Shot/G-Shot)
- tratamentul disconfortului sau durerii resimțite în timpul contactului sexual de anumite femei
- augmentarea labiilor
PRP în incontinenţa urinară
Incontinenţa urinară de efort (IUE) este o problemă majoră de sănătate, care afectează aproximativ 20% dintre femeile adulte și are un impact dăunător asupra activităților lor zilnice și calității vieții. Incontinența urinară de efort apare frecvent la femei după nașteri. Dacă tratamentul conservator, cum ar fi exercițiile de întărire a musculaturii pelvine (exerciţiile Kegel) sau tratamentul medical, eșuează, intervenția chirurgicală pentru a restabili continenţa urinară prin bandeleta de polipropilenă suburetrală, injecție de agent de umplere periuretral sau implantare de sfincter artificial sunt de obicei necesare pacientelor cu incontinență urinară moderată și severă. Pacientele cu incontinență urinară ușoară ar putea să nu accepte tratamentul chirurgical activ datorită riscurilor acestuia. Plasma bogată în plachete (PRP) autologă crește în popularitate ca terapie nechirurgicală în IUE forma ușoară/ medie. Majoritatea tehnicilor chirurgicale sunt asociate cu o varietate de complicații intraoperatorii și postoperatorii.
Principala cauza a IUE la femei este slăbirea ligamentului pubo-uretral, ligament care fixează uretra în poziţie corectă la oasele bazinului. Acest ligament este deteriorat progresiv cu fiecare naștere. Cu cât nașterile vaginale sunt mai multe și mai dificile (feți mari, travalii prelungite) probabilitatea apariției IUE este mai mare. Deficitul de hormoni în menopauză accentuează pierderea de urină. Este posibil ca ligamentul pubo-uretral slăbit să devină puternic și sfincterul uretral deficient să-și recapete inervația și vascularizația prin injecții repetate de PRP. Studiile bazate pe injectarea de PRP în tratamentul IUE forma clinică ușoară/ medie sau care este refractară la tratamentul medical disponibil în prezent și recidivată după terapia chirurgicală anterioară confirmă îmbunătățirea continenței urinare și a calității vieții pacientelor.
PRP în rejuvenarea ( întinerirea) vaginală
PRP este folosit pentru regenerarea mucoasei vaginale. După injectarea PRP, vascularizatia și troficitatea vaginală este crescută, cu o creștere semnificativă ulterioară a sensibilității. În plus, mucoasa vaginală devine mai groasă și mai fermă, ceea ce face ca vaginul să pară mult mai tineresc. Studiile au ajuns la concluzia că aplicarea PRP vaginal la pacientele cu atrofie vaginală postmenopauzică a produs ameliorarea simptomelor și restaurarea mucoasei vaginale cu o certă îmbunătățire a calității vieții. Aspectul întinerit al organelor genitale externe a oferit pacientei un rezultat cosmetic plăcut.
PRP în disfuncția sexuală (terapie O-Shot/G-Shot)
Utilizarea PRP în disfuncția sexuală este considerată a fi un nou tratament revoluționar nechirurgical, care ajută la îmbunătățirea performanțelor sexuale. PRP este injectat în clitoris și în zona Grafenburg a vaginului (punctul G). Această modalitate de tratament se numește „O-shot/G-shot.” PRP activează imediat regenerarea țesuturilor iar îmbunătățirea răspunsului sexual este spectaculoasă. Răspunsul dorit include dispareunie scăzută și o lubrifiere naturală crescută, ce induc excitație îmbunătățită și orgasm mai puternic.
PRP în distrofia vulvară
PRP este utilizat în multe afecțiuni dermatologice și autoimune care afectează regiunea organelor genitale externe (labiile mari și mici, introitul vaginal, clitorisul). Cele mai cunoscute sunt lichenul scleros, kraurozisul vulvar, eczema vulvară, întâlnite frecvent la femei în postmenopauză. Simptomatologia este supărătoare și se manifestă prin senzații de uscăciune vulvară, prurit progresiv, dispareunie și sângerare genitală. Lichenul scleros vulvar provoacă cicatrici extinse cu atrofierea progresivă a labiilor mici, a clitorisului și a zonei meatului uretral. Aceste afecțiuni au un impact considerabil asupra calității vieții pacientelor prin perturbarea activității fizice, plăcerii sexuale și inducerea unor probleme emoționale și psihologice. Iniƫial acest tip de afecțiuni sunt tratate cu corticoizi locali și sistemici. Terapia estrogenică locală îmbunătățește calitatea vieții. Eficiența acestor tratamente scade în timp.
Durerea raportată în timpul tratamentului PRP vaginal a fost minimă și nu au fost raportate complicații. Aplicarea PRP în cazurile afecțiunilor de acest tip rezistente la terapia cu steroizi a avut ca rezultat o ameliorare semnificativă și o îmbunătățire a calității vieții pacientelor.
În cadrul clinicii noastre terapia PRP este implementată din anul 2023. În compartimentul de dermato-cosmetologie cu rezultate foarte bune. Acest tip de terapie axat pe afecțiunile ginecologice este disponibil în clinică din 2019.