Amniocenteza

Ce este amniocenteza?

Amniocenteza este o metoda moderna de detectare a anomaliilor și bolilor genetice la copilul încă nenăscut, in timpul sarcinii.

Am nevoie de amniocenteza?

Cel mai frecvent motiv de a face o amniocenteza este pentru a determina daca un bebeluș are o boala genetica sau o anomalie cromozomiala, cum ar fi sindromul Down. Amniocenteza este indicata la femeile peste 35 de ani, la gravidele la care testele de depistare a riscului de boli genetice au rezultate anormale (dublu test, triplu test) sau la cele care au boli genetice in familie.

Care sunt riscurile amniocentezei?

Ca orice investigație invaziva, amniocenteza prezintă anumite riscuri. Înainte de a lua o decizie in acest sens, gravida trebuie sa se consulte cu medicul ginecolog și cu specialistul in genetica medicala. Amniocenteza este un test invaziv care implica un risc de 0,5-1% de pierdere a sarcinii. Un alt risc asociat amniocentezei îl reprezinta infecțiile intrauterine care pot provoca de asemenea avortul spontan daca nu sunt tratate corespunzător. Toate aceste riscuri sunt discutate cu partenerul, obstetricianul și geneticianul, urmând sa se stabilească un tratament corespunzător.

Cum se efectuează amniocenteza?

Înainte de a face amniocenteza, veti face o ecografie pentru măsurarea copilului și verificarea anatomica de baza. Pentru amniocenteza propriu-zisa, veți sta întinsa pe masa de consultație, iar abdomenul va va fi pregătit cu o soluție dezinfectata. Sub supraveghere ecografica permanenta se cauta o zona de lichid amniotic la o distanta sigura fata de bebeluș și de placenta dupa care medicul introduce un ac lung și subțire prin peretele dumneavoastră abdominal în sacul de lichid care înconjoară bebelușul, cu care va extrage o cantitate mica de lichid amniotic. Extragerea lichidului poate dura câteva minute iar belusul va produce mai mult lichid pentru a-l înlocui pe cel prelevat. Este posibil sa simțiți crampe ori contracții, ciupituri sau presiune in timpul procedurii sau sa nu simțiți vreun disconfort. Gradul de disconfort sau de durere variază de la o femeie la alta și chiar de la o sarcina la alta, chiar la aceeași femeie. Daca va faceți griji privind faptul ca acul este atât de aproape de bebeluș, trebuie sa știți ca rănirea directa a bebelușului din cauza amniocentezei este foarte rara în cazul asistentei ecografice continue. Medicul va evita plasarea acului lângă bebeluș, dar daca se întâmpla ca acesta sa vina în contact cu acul, se va retrage repede, la fel cum ați face si dumneavoastră daca ați atinge ceva ascuțit. Dupa efectuarea procedurii, pentru siguranța, medicul poate folosi un monitor fetal extern pentru a asculta bătăile inimii copilului.

Cand, cine si unde se face amniocenteza?

Amniocenteza se efectuează de obicei intre săptămânile a 15-a si a 18-a de sarcina. Este indicat sa fie efectuata de un medic specializat în ecografie acest lucru îmbunătățind mult șansele ca lichidul sa fie prelevat de la prima încercare și de a nu trebui procedura repetata. Iar când exista și asistenta ecografica, rănirea bebelușului cu acul de amniocenteza este foarte rara. In clinica noastră s-au efectuat pana acum peste 100 de astfel de proceduri fără aparitita complicațiilor.