Candidoza vaginalặ

Candidoza vaginală este o inflamatie a vaginului in care se constată dezvoltarea excesiva a unor ciuperci din specia Candida Albicans. Fungii sau ciupercile se găsesc in mod natural in gura, intestin sau vagin, alături de alte microorganisme, astfel că pe parcursul vietii, aproximativ 75% din populatia feminină se va confrunta cu această patologie. Modificarea echilibrului microbian induce conditii favorizante pentru inmultirea excesivă a candidei localizate vaginal.

Acest dezechilibru al florei vaginale apare in situatia administrarii antibioticelor cu spectru larg, in cazul fluctuatiilor hormonale, in sarcină si nu numai.

La persoanele sănătoase, bacteriile prietenoase, in special lactobacilii, contribuie alături de sistemul imunitar, la prevenirea acestor tipuri de infectii fungice. Totusi, dacă aveti un sistem imunitar slăbit sau deteriorat, este mai simplu pentru candida să se multiplice, cauzand astfel boala.

Anumite medicamente pot modifica microorganismele naturale din vagin, fiind apoi incurajată cresterea Candidei Albicans. Printre acestea se numară antibioticele, steroizii si contraceptivele orale cu un continut ridicat de estrogen.

Alti factori care favorizează candidoza sunt:

 • diabetul zaharat
 • sarcina
 • antihistaminice
 • deficitul de fier, acid folic, vitamina B12, zinc
 • chimioterapia impotriva cancerului
 • infectia HIV
 • stresul
 • depresia
 • purtarea pantalonilor stramti sau lenjerie intimă nepotrivită

Femeile care au candidoză vaginală acuză:

 • mancărimi vulvare
 • scurgeri vaginale groase, de culoare albă, branzoase fără miros urat
 • roseată si iritatie a mucoasei vulvo-vaginale chiar edem local
 • dureri si usturimi in timpul urinării
 • durere in timpul actului sexual

Tratamentul local este cel de primă intentie pentru infectiile fungice si acesta actionează in general, pozitiv, in cazurile usoare pană la cele moderate. Acesta include creme, ovule sau tablete vaginale. Durata si modul de administare a substantelor anticandidozice pe cale vaginală este specifică pentru fiecare agent anticandidozic si pentru gradul de gravitate a vulvo-vaginitei candidozice.

Frecvent, scanarea anuală a citologiei cervicale tumorale, identifică colonizarea vaginului cu Candida Albicans dar fără simptomatologie clinică de vulvo-vaginită candidozică. Aceste femei nu trebuie tratate de candidoză dar trebuiesc sfătuite cum să evite conditiile favorizante de trecere a fungilor din forma de spori in forma de filamente miceliene, această trecere declansand inflamatia propriu-zisă.

In orice tratament pentru vaginita candidozică este util folosirea medicamentelor probiotice administrate oral sau local pentru restabilirea echilibrului florei vaginale deteriorate. Uneori, doar probioticele pot fi suficiente pentru tratamentul candidozei vaginale usoare.

Există femei care suferă de candidoză vaginală recurentă (mai mult de 3-4 episoade de vulvo-vaginită candidozică pe parcursul unui an). In aceste cazuri, tratamentul este de lungă durată si impune folosirea substantelor anticandidozice sistemice administrate oral.
Candidoza vaginală nu este infectie cu transmisie sexuală.

Nu efectuati nici un gen de tratament fără a vă consulta cu un medic si nu refuzati efectuarea de analize de laborator. Trebuie să retineti ca si alte infectii decat candida pot provoca simptome similare. Acestea includ vaginita bacteriană, infectia cu Chlamydia, gonoreea, trichomoniaza, infectii care beneficiază de tratament special deoarece unele sunt boli cu transmisie sexuală.