Cerclaj
Ce este cerclajul?
Cerclajul este o procedura chirurgicala, relativ simpla, ce are scopul de a menține colul uterin închis pe toată durata sarcinii. Se coase colul cu un fir gros, neresorbabil, ca un șnur care strânge împiedicând astfel „alunecarea” fătului înainte de termen.
Sarcina mea are nevoie de cerclaj?
Intervenția e indicata mămicilor cu asa-numitul „col incontinent”(col care se dilata fără durere mai devreme decât trebuie, punând în pericol viata bebelușului) pentru a preveni avortul sau nașterea prematura. Cerclajul se face la începutul celui de al doilea trimestru de sarcina sau în momentul în care medicul descoperă deschiderea prematura a colului. De obicei, cerclajul se efectuează intre săptămâna a 12-a și săptămâna 21-a.
Cum ma pregătesc? O sa ma doară? Ce urmează după?
De obicei cerclajul se face sub efectul anesteziei generale, deci nu vor fi dureri în timpul manevrei. Însa este imperativ sa nu mănânci și sa nu bei nimic în acea zi, înainte de efectuarea manevrei. Post-operator, vei fi nevoita sa respecți cu maximăseriozitate recomandările medicului tău obstetrician, iți vor fi impuse odihna la pat în poziție orizontala și evitarea oricărui efort în special începând cu luna a 5-a de sarcina.
Când se va scoate firul?
Desfacerea cerclajului se efectuează de obicei în săptămâna 37 de sarcina de cele mai multe ori, fără anestezie. Din momentul scoaterii firului nașterea este aproape. Sunt șanse sa naști în următoarele 24 de ore, dar poți sa naști la termen, depinzând de modul în care ați respectat toate recomandările medicului.
Nu uita, suna-ți imediat medical obstetrician dacă:
- ai contracții
- apare sângerare vaginala;
- ai febra peste 38 grade C;
- ai frisoane;
- ai o secreție vaginala urat mirositoare;
- ți s-au rupt membranele (s-a rupt apa).