Controlul ginecologic periodic

CONTROLUL GINECOLOGIC PERIODIC – NECESITATE ABSOLUTA

Din momentul debutului vieții sexuale se impun controale ginecologice periodice. Acestea permit diagnosticarea precoce a diverselor afecțiuni ale aparatului genital feminin, optimizând astfel șansele de reușită pe care le are un tratament si creșterea calității vieții femeii.

Dacă femeile se prezenta anual la un control la un medic ginecolog, ar putea fi depistate din timp şi tratate cu succes multe afecțiuni ginecologice cum ar fi cancerul de col uterin sau cancerul de sân. Totul depinde de paciente care ar trebui să conștientizeze că în joc este sănătatea şi chiar viața lor.

Primele investigații ginecologice

Perioada de la 18 la 25 de ani este considerată vârsta primelor analize daca femeia a început viața sexuala. La această vârstă, riscul esenţial este legat de viaţa sexuală. Toate femeile sexual active, trebuie să înceapă testarea pentru cancerul de col uterin la un an sau doi de la debutul vieţii sexuale, indiferent cât de precoce sau tardiv ar surveni.

Examenul medical constă în efectuarea unui examen ginecologic şi din recoltarea de celule de la nivelul colului uterin. De la nivelul vaginului în condiţiile existenţei unor secreţii vaginale patologice (leucoree) se pot efectua teste bacteriologice care permit identificarea exactă a germenilor care determină patologia infecţioasă vaginală (vaginite) sau a colului uterin (cervicite). Testarea se recomandă să se repete la maxim 2 ani la femeile cu col normal şi fără factori de risc pentru infecţiile genitale (respectiv parteneri sexuali multipli). În cazul pacientelor simptomatice: sângerări intermenstruale, sângerări după contact sexual, leziuni ale colului uterin, scurgeri vaginale patologice, testele se fac la intervale de 6 – 12 luni, în funcţie de caz.

Testul citologic tumoral al colului uterin (care se mai numește si frotiul Papanicolau) face parte din examenul ginecologic de rutina. Testul Papanicolau este folosit cu scopul identificării modificărilor celulare anormale de la nivelul cervixului in vederea screening-ului cancerului de col uterin. Se efectuează tuturor femeilor care si-au început viața sexuala, chiar si femeilor cu vârste mai mici de 20 ani si celor care au intrat la menopauza. O singura recoltare cu rezultat negativ nu asigura femeia ca nu va face niciodată cancer, de aceea este necesara repetarea lui periodica. Conform datelor furnizate de Ministerul Sănătății, in Romania incidenta maxima a bolii este la 52 de ani, iar distribuția cazurilor are doua vârfuri: intre 35-38 de ani, respectiv 60-64 ani. Vârsta medie de apariție este mai mica decât la neoplasmul de san.

Pentru obținerea unor rezultate de calitate trebuie respectate anumite condiții:
– recoltarea nu se face in timpul menstruației; se programează consultul intre ziua a 10-a si a 20-a a ciclului menstrual

– nu se folosește nici un fel de medicație intravaginala, spermicid sau lubrifiant înainte de examinare cu 48 de ore. Acestea alterează aspectul celulelor si pot apărea rezultate fals pozitive.

– nu se fac dușuri intravaginale 48 de ore înainte de examinare

– fără activitate sexuala cu penetrare cu 24 de ore înainte de recoltare.

De la ce vârstă sunt necesare controale anuale

Între 18 şi 35 de ani, femeile trebuie să meargă periodic la medicul lor ginecolog, pentru că acum se folosesc mai frecvent mijloace contraceptive şi tot acum cele mai multe devin mame. Depistarea cancerului de col pentru această categorie este relativ uşor de rezolvat. Un control de rutină la o sarcină poate fi suficient pentru a descoperi boala. Gravidele care prezintă leziuni ale colului uterin suspecte pot fi testate în cursul sarcinii. Proaspetele mamici care doresc să participe la programul de depistare precoce, pot să facă frotiul Papanicolaou la 12 săptămâni după naştere. Numai că, din păcate, nu toate femeile înţeleg să se supună acestei supravegheri medicale. Un număr semnificativ dintre acestea n-au făcut în viaţa lor un singur frotiu. Ceea ce explică şi incidenţa crescută a cancerului de col uterin. În cazul unui frotiu îndoielnic sau atunci când leziunile sunt vizibile şi grave, se recomandă efectuarea unei colposcopii, examen care permite vizualizarea colului uterin şi permite efectuarea de biopsii a colului uterin țintite in zonele cele mai suspecte, care permite stabilirea exactă a diagnosticului.

Mamografia si ecografia mamară

De la 35 de ani, ecografia mamară trebuie să reprezinte pentru fiecare femeie un control obișnuit alăturat examenului clinic anual al sânului. Staticele europene arată că o femeie din zece a suferit, suferă sau va suferi de cancer de sân. Numai această cifră ar trebui să dea de gândit, determinând femeile să înţeleagă necesitatea diagnosticării precoce a acestei suferinţe, în măsura în care se ştie că descoperirea în stadiu incipient – când leziunea canceroasă nu este palpabilă, dar e vizibilă la mamografie si ecografia mamară – vindecă nouă femei din zece. Ținând cont că această afecţiune apare la vârste tot mai tinere, este bine ca prima examinare a sanilor să o faceţi în jurul vârstei de 30 ani. Ecografia nu înlocuieşte mamografia în diagnosticul precoce al cancerului mamar şi în programele naţionale de screening.

Mamografia presupune o serie de imagini ale țesutului sânilor realizate cu raze-x. Pentru femei este un test deosebit de important deoarece cu ajutorul mamografiei, cancerul la sân poate fi detectat încă din primele faze. Asociația Medicala Americana, Colegiul American de Radiologie si Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie recomanda femeilor ca mamografia sa devina un examen de rutina după vârsta de 40 de ani.

După 50 de ani: consult ginecologic pentru un posibil tratament hormonal al menopauzei

După vârsta de 50 de ani, problema generală cu care se confruntă toate femeile este menopauza. Schimbarea hormonală, fizică şi, uneori, psihică, care apare la această vârstă este marcată de instalarea menopauzei. Consultul poate reprezenta ocazia de a propune, când acest lucru este posibil, un tratament hormonal de substituție. Dacă acest tratament a fost stabilit şi s-a dovedit eficient, fiind tolerat de organism, el poate fi continuat. În cazul în care nu s-a început nici un tratament, este bine să se facă controale regulate pentru a observa eventualele modificări ce pot apărea la nivelul oaselor, al inimii şi al vaselor de sânge, determinate de dereglările hormonale inerente acestei perioade din viaţa unei femei. La oricare din vârstele menționate, orice problemă de sănătate a femeii se poate rezolva, dar numai solicitând ajutorul medicului curant la timp.

Suntem alături de voi!