Prescriere contraceptive

Contraceptia de urgenta

Contraceptia de urgenta reprezinta o modalitate practica de a scadea riscul unei sarcini nedorite ca urmare a unui contact sexual care s-a consumat in perioada fertila a femeii fara o protectie corespunzatoare. Este o metoda care este indicata si cuplurilor care utilizeaza contraceptia naturala sau de bariera (prezervative masculine, feminine, diafragme, spermicide) si care au constatat ca in timpul contactului sexual nu a functionat corect metoda de contraceptie obisnuita (exemplu clasic – deteriorarea prezervativului). O situatie particulara este contraceptia de urgenta in cazul femeilor care au suferit un raport sexual ca urmare a unui viol.

Contraceptia de urgenta este o alternativa preferabila avortului si mult mai putin traumatizanta dar metodele contraceptive de urgenta (sau contraceptia postcoitala) trebuie sa ramana o metoda utilizata ocazional si nu de rutina. Pentru prevenirea sarcinilor nedorite este recomandata utilizarea unei metode contraceptive pe termen lung.

Recomandarile contraceptiei de urgenta sunt:

  • contact sexual neprotejat, intamplator
  • agresiune sexuala
  • esecul metodei contraceptive folosite: utilizarea incorecta sau ruperea metodelor contraceptive de bariera (prezervativ, diafragma, cupola cervicala)
  • expulzia nerecunoscuta a unui dispozitiv intrauterin
  • erori in calculul perioadei permise din cadrul abstinentei periodice.

Exista doua tipuri de contraceptie de urgenta: pilula de a doua zi si dispozitivul intrauterin (DIU – steriletul).

Pilula de a doua zi

Pastilele contraceptive de urgenta (sau pastila de a doua zi cum sunt ele cunoscute de toata lumea) sunt preparate hormonale pe baza de estrogeni si/sau progestative cu eficacitate crescuta in prevenirea sarcinii. Trebuie administrate pe cale orala in primele 3-5 zile (72 -120 de ore) dupa contactul sexual neprotejat. Prima doza se ia cat mai repede dupa contactul sexual. A doua doza se ia la 12 ore dupa prima. Sunt si produse mai nou aparute in farmacii cu administare unica si cu un interval de administrare de 120 de ore de la contactul sexual presupus fecundant. Eficienta contraceptiei hormonale de urgenta este cu atat mai mare cu cat administrarea este facuta mai precoce dupa contactul sexual.

Cateva variante de contraceptie hormonala de urgenta utilizate in practica :

  • Estroprogestative (cea mai cunoscuta este metoda Yuzpe: administrarea de 100 mg etinilestradiol + 0.5 mg levonorgestrel, in 2 prize, la interval de 12 ore). Aceste cantitati de hormoni se obtin prin adunarea cantitatilor de hormoni din pilulele obisnuite de contraceptie orala. Eficienta este mai mare daca se initiaza in primele 12 ore (dar nu mai tarziu de 72 de ore) de la contactul sexual neprotejat.
  • Progestative exclusiv: cel mai utilizat progestativ este levonorgestrelul administrat in primele 48 de ore de la contactul sexual neprotejat, doza repetandu-se la 12 ore (cel mai utilizat in acest scop in Romania este preparatul Postinor 2).
  • Ulipristalul acetat este cel mai recent aparut pe piata romaneasca (comercializat sub denumirea de Ella One, o substanta activa noua, care face parte din clasa modulatorilor sintetici selectivi ai receptorilor progesteronici)-se adminsitreaza in doza unica – un comprimat de 30 mg); este la fel de eficient ca levonorgestrelul in prima zi (95%), eficienta contraceptiva extinzandu-se pana in ziua a cincea de dupa contactul sexual presupus fecundant.
  • Etinilestradiol in doze mari, timp de 5 zile, tratamentul fiind initiat in primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat.

Pilula de a doua zi este eficienta in proportie de 95% luata in 24 de ore dupa contactul sexual, 85% dupa 25-48 ore si 58% dupa 49-72 ore. De aceea, trebuie luata cat mai repede posibil. Intrucat administrarea de progestative sau estrogeni in doze mari se insoteste de greata si varsaturi, este bine ca pilulele sa fie luate in timpul mesei. Daca ati vomitat in primele trei ore de dupa adminsitrarea pastilei, este necesar sa mai luati inca o pastila. Pentru produsele pe baza de levonorgestrel si mai ales pentru ulipristal este de evitat sa va administrati tratamentul mai des de o data per ciclu menstrual.

Contraindicatiile contraceptiei hormonale de urgenta sunt afectiunile grave hepatice, astmul bronsic insuficient controlat, la persoanele cu antecedente personale sau familiale de tromboembolii, accident vascular cerebral.

Principalele dezavantaje ale contraceptiei hormonale de urgenta sunt oboseala, cefalea, vertijul, tensiune mamara; in cazul utilizarii estrogenilor, respectiv a progestativelor (levonorgestrel) in doze mari, pot apare greata si varsaturi, dereglari ale ciclului menstrual, metroragii (hemoragii menstruale abundente). Pana la aparitia urmatoarei menstruatii se recomanda folosirea prezervativului. 

Contraceptia hormonala de urgenta nu actioneaza impotriva unei sarcini deja existente! 

Dispozitivul intrauterin

Exista sub mai multe forme comerciale – sterilet din cupru/aur sau care contine progestativ. Pentru contraceptia de urgenta se monteaza in primele 7 zile dupa contactul sexual neprotejat sau pana la maxim 5 zile dupa ovulatie. Mod de actiune: cuprul este toxic pentru spermatozoizi. De asemenea, atat cuprul, cat si progestativele din dispozitiv determina modificari la nivelul endometrului, creand conditii nefavorabile implantarii oului fecundat. Desi este metoda cea mai eficienta, este si cea mai putin folosita din cauza lipsei de informare in acest sens si a faptului ca montarea lui se face numai de catre un medic specialist. Este eficient in proportie de aproape 100% mai ales daca este montat in primele 5 zile dupa contactul sexual neprotejat.

Metoda dispozitivului intrauterin poate fi folosita in continuare ca metoda contraceptiva. Dispozitivul intrauterin cu progestativ scade riscul de cancer endometrial. Studii recente arata ca persoanele care utilizeaza dispozitive intrauterine timp indelungat, sunt protejate de cancerul de col uterin (poate din cauza controalelor periodice cu recoltare de citologie cervicala la care utilizatoarele de dispozitiv sunt cu mult mai receptive). Montarea unui dispozitiv intrauterin (DIU) este contraindicata in urmatoarele situatii: sarcina, boala inflamatorie pelvina si afectiunile inflamatorii cervicovaginale, parteneri multipli sau alti factori care cresc riscul infectios, neoplasmele genitale, meno/metroragii, tulburari de coagulare sanguina, malformatiile sau tumorile uterine benigne care fac dificila insertia DIU, alergia cunoscuta la cupru, sarcina ectopica in antecedente, boala Wilson.

Este recomandat consultul ginecologic dupa prima menstruatie survenita dupa utilizarea unei metode contraceptive de urgenta, dar nu mai tarziu de 4 saptamani. Scopul acestei intalniri cu ginecologul este pentru a exclude sarcina si a alege o metoda contraceptiva de durata.

In cazul aparitiei unor sangerari genitale abundente dupa utilizarea unei metode contraceptive de urgenta contactati urgent un specialist ginecolog!!