Ce este PRP?

Trombocitele (plachetele sangvine), alături de hematii și leucocite, sunt elemente naturale ale sângelui, cu roluri esențiale în procesul de hemostază, de vindecare a leziunilor și în regenerarea țesuturilor. Terapia PRP cu trombocite concentrate are la bază separarea și concentrarea acestora la niveluri mult mai mari decât în ​​mod normal, prin procesul de centrifugare al propriului sânge, după recoltarea lui în kituri speciale. Rezultatul este plasma bogată în plachete (PRP).

PRP este considerat un tratament nou și promițător pentru unele afecțiuni ginecologice, în special pentru acelea care nu au în prezent tratamente convenționale foarte eficiente dar și pentru probleme mai subtile, precum disfuncția sexuală sau scăderea troficității genitale.

PRP în rejuvenarea (întinerirea) vaginală

PRP este folosit pentru regenerarea mucoasei vaginale. După injectarea PRP, vascularizația si troficitatea vaginală sunt îmbunătățite, cu o creștere dramatică ulterioară a sensibilității. Studiile arată că aplicarea PRP intravaginal la pacientele cu atrofie vaginală postmenopauză produce ameliorarea simptomelor și restaurarea troficității mucoasei vaginale, cu o certă îmbunătățire a calitătii vieții. În plus, mucoasa vaginală devine mai groasă și mai fermă, ceea ce face ca vaginul să pară mai tânăr, după cum a raportat Kim et al. prin utilizarea PRP într-un caz de întinerire vaginală. Aspectul revitalizat al organelor genitale externe a oferit pacientei un rezultat cosmetic plăcut.

SeokHwan Kim, EunSoo Park, TaeHee Kim – RejuvenationUsingPlatelet-rich Plasma andLipofilling for Vaginal Atrophyand Lichen Sclerous. Journal of MenopausalMedicine, 2017.
2017 Barbara, F. Facchin, L. Buggio, D. Alberico, M.P. Frattaurolo, A. Kustermann – Vaginal rejuvenation – Currentperspectives. Int J Women s Health. 2017.

PRP în incontinența urinară

Incontinența urinară de efort (IUE) este o problemă majoră de sănătate, care afectează aproximativ 20% dintre femeile adulte și are un impact dăunător asupra activităților zilnice și calității vieții. Incontinența urinară de efort apare frecvent la femei după nașteri. Dacă tratamentul conservator, cum ar fi exercițiile de întărire a musculaturii pelvine (exercițiile Kegel) sau tratamentul medical eșuează,atunci intervențiile chirurgicale pentru a restabili continența urinara (montarea de bandeletă de polipropilenă suburetrală, injecția de agent de umplere  periuretral sau implantarea de sfincter artificial) devin necesare pacientelor cu afecțiune moderată și severă. Majoritatea tehnicilor chirurgicale sunt asociate cu o varietate de complicații intraoperatorii și postoperatorii. Pacientele cu incontinență urinară ușoară ar putea să nu accepte tratamentul chirurgical activ datorită riscurilor acestuia. Terapia autologă cu plasmă bogată în plachete (PRP) crește în popularitate ca terapie nechirurgicală în IUE forma ușoară. Principala cauză a IUE la femei este slăbirea ligamentului pubo-uretral, ligament care fixează uretra în poziție corectă la oasele bazinului. Acest ligament este deteriorat progresiv cu fiecare nastere. Cu cat nașterile vaginale sunt mai multe și mai dificile (feți mari, travalii prelungite) probabilitatea apariției IUE este mai mare. Deficitul de hormoni în menopauză accentueaza pierderea de urină. Este posibil ca ligamentul pubo-uretral slăbit să devină puternic și sfincterul uretral deficient să-și recapete inervația și vascularizația prin injecții repetate de PRP. Studiile bazate pe injectarea de PRP în IUE forma clinică ușoară, în cea care este refractară la tratamentul medical disponibil în prezent, și în cea recidivată după terapia chirurgicală, confirmă îmbunătățirea continenței urinare și a calității vieții pacientelor.

Jiang Y, Lee P, Lee Y, Kuo H – Urethralsphincterinjections of platelet-rich plasma (PRP) in treatment of urinary incontinence due to intrinsicsphincteric deficiency refractory to conventional treatment. ICS 2019

Kostis I. Nikolopoulos, VasiliosPergialiotis, Despina Perrea – Restoration of thepubourethral ligament withplateletrich plasma for thetreatment of stressurinaryincontinence. Elsevier. Medical Hipothesis. 2016

PRP în disfuncția sexuală
(terapie O-Shot/G-Shot)

Terapia PRP este considerată a fi un nou tratament revoluționar, nechirurgical, care ajută la îmbunătățirea funcției sexuale. PRP este injectat în clitoris și în zona Grafenburg a vaginului (punctul G). Această modalitate de tratament se numește „O-shot/G-shot.” ​​PRP activează imediat regenerarea țesuturilor iar îmbunătățirea răspunsului sexual este spectaculoasă. Efectul dorit include scăderea dispareuniei (durere în timpul contactului sexual) și o lubrifiere naturală crescută, ce induc excitație îmbunătățită și orgasm mai puternic. Runels și colab. [46] au înscris în studiul lor 11 femei care s-au prezentat cu dispareunie. Ei au constatat că injecțiile de PRP intravaginale și intraclitoridiene sunt eficiente pentru a ameliora anumite tipuri de disfuncții sexuale feminine, în special în domeniile dorinței, excitației, lubrifierii și orgasmului.

Charles Runels  – A Pilot Study of theEffect of LocalizedInjections of AutologousPlatelet Rich Plasma (PRP) for theTreatment of Female Sexual Dysfunction. Journal of Women s Health Care, 2014

PRP în ectopia cervicală

Ectopia cervicală sau ectropia cervicală este apare atunci când celulele glandulare care tapetează interiorul canalului cervical se răspândesc pe suprafața exterioară a colului uterin. Ectopia cervicală poate provoca leucoree (secreție vaginală) abundentă, supărătoare în perioada de ovulație  și sângerare în timpul, sau după actul sexual.

Un studiu clinic randomizat a comparat eficacitatea tratamentului PRP cu cea a tratamentului cu laser pentru ectopie benignă a colului uterin.  Două loturi de 60 paciente cu ectopie cervicală benignă au fost tratate prin injectări cu PRP și cu laser. Rata de vindecare completă a fost 93,7% în grupul PRP și 92,4% în grupul laser (relativ egale). În schimb, timpul mediu pentru re-epitelializare a fost semnificativ mai scurt în grupul PRP. Rata efectelor adverse la tratament (de exemplu, secreție vaginală sau sângerare vaginală) a fost pe jumatate în grupul PRP comparativ cu ​​grupul laser (p <0,01). Concluzia studiului confirma eficiența terapiei PRP in ectopia cervicală la femeile simptomatice. Avantajele tratamentului cu PRP sunt timpul de vindecare tisulară mai scurt și efecte adverse mai ușoare decât în cazul tratamentului cu laser.

Hua X, et al – Usingplatelet-rich plasma for thetreatment of symptomatic cervical ectopy. Int J GynaecolObstet. 2012

PRP în distrofia vulvară

PRP este utilizat în multe afecțiuni dermatologice și autoimune care afectează regiunea organelor genitale externe (labiile mari si mici, introitul vaginal, clitorisul). Cele mai cunoscute sunt lichenul scleros, kraurozisul vulvar, eczema vulvară, întâlnite mai frecvent la femei în postmenopauză. Simptomatologia este supărătoare și se manifestă prin senzații de uscăciune vulvară, prurit progresiv, dispareunie și sângerare genitală. Lichenul scleros vulvar provoacă cicatrici extinse, cu atrofierea progresivă a labiilor mici, a clitorisului și a zonei meatului uretral. Aceste afecțiuni au un impact considerabil asupra calității vieții pacientelor prin simptomele supărătoare, perturbarea activității fizice, a plăcerii sexuale și inducerea unor probleme emoționale și psihologice. Inițial, acest tip de afecțiuni sunt tratate cu corticoizi locali și sistemici. Terapia estrogenică locală îmbunătățește calitatea vieții dar eficiența acestor tratamente scade în timp.Un lot de 28 de paciente au fost tratate prin PRP si rezultatele după 12 luni au arătat  că aproape toate pacientele au prezentat îmbunătățiri clinice în ceea ce privește dimensiunea leziunilor lor. La 28,6% dintre paciente leziunile au dispărut complet după tratamentul cu PRP. Durerea raportată în timpul tratamentului a fost minimă și nu au fost raportate complicații. Aplicarea PRP în cazul afectiunilor de acest tip, rezistente la terapia cu steroizi, a avut ca rezultat o ameliorare semnificativă si o îmbunătățire a calității vieții pacientelor.

FaribaBehnia-Willison, Nina RezaPour, Joseph Miller – Use of Platelet-rich Plasma for VulvovaginalAutoimmuneConditionsLike Lichen Sclerosus. PlastReconstrSurg Glob Open. 2016

PRP în fistulele vezico-vaginale si recto-vaginale

Fistulele vaginale sunt abordate prin tratamentele conservatoare și chirurgicale. Fistulele mici ar putea fi tratate în mod conservator cu diverse terapii, inclusiv PRP. PRP a fost încercat ca o abordare nouă, minim invazivă, pentru închiderea fistulelor genitale, cu rate de succes cuprinse între 67% și 100%.

Barbara Bodner-Adler, Engelbert Hanzal, Klaus Bodner – Management of vesicovaginalfistulas (VVFs) in womenfollowing benign gynaecologicsurgery, a systematicreviewandmeta-analysis. https//www.ncbi.nlm.nih.gov

PRP în prolapsul genital

PRP este util in corecția prolapsului genital, atât preoperator cât și postoperator. Remodelarea rapidă și creșterea țesutului conjunctiv sub influența concentratului de trombocite, augmenteaza rezultatele tratamentului chirurgical. Implantele de polipropilenă sunt mai ușor acceptate de organism dacă terenul de implantare este pregătit prin PRP. Studiile demonstrează o rată de succes de 80%, cu o ameliorare completă a simptomelor. Activitatea sexuală a fost mult îmbunătățită prin dispariția dispareuniei.

Gorlero F, et al – New approach in vaginal prolapserepair – mini-invasivesurgeryassociatedwithapplication of platelet-richfibrin. IntUrogynecol J. 2012.

La Prosana Medical Center, terapia PRP este implementată încă din anul 2012 în compartimentul de dermato-cosmetologie, cu rezultate foarte bune. Acest tip de terapie este disponibil de acum și pentru afecțiunile ginecologice.

Contactați personalul clinicii pentru informații!