Supravegherea ecografică a sarcinii

Ce este ecografia?

Metodă modernă de diagnosticare a bebelușului, cu ajutorul ultrasunetelor care traversează țesuturile. Ecografia nu are efecte secundare asupra organismului uman fiind totuși deosebit de utilă și eficientă pentru tine și bebe din burtică. Te ajută să descoperi din timp posibilele afecțiuni genetice sau posibile probleme, de la începutul sarcinii, până la final.

Există mai multe tipuri de ecografii care se fac în timpul sarcinii, în funcție de evoluția acesteia.

Ecografie transvaginala (11-12 săptămâni) când transductorul se introduce în vagin, folosită pentru a determina vârsta gestațională sau pentru a detecta o sarcina ectopica.

Ecografia abdominală (după 12 săptămâni) care poate fi:

 • 2D – bidimensională
 • 3D – tridimensională
 • 4D – în timp real, arată bebelușul în mișcare, se poate face la 17-19 săptămâni pentru a vedea bebelușul în întregime.

Ce înseamnă morfologie fetală?

Înseamnă ecografia (de obicei un 3D compilat cu 4D) în care doctorul o să-l măsoare pe bebeluș din cap până în picioare, la propriu! Vei afli ce greutate are, câți cm în lungime, cum îi funcționează plămânii, rinichii, o să vezi stomacelul și vezica, coloana vertebrală și o să îi auzi inimioară cum bate!

Aceasta se face de regulă între 22 și 26 de săptămâni, atunci când bebelușul are toate organele dezvoltate.

Câte ecografii să fac în timpul sarcinii?

Puține din viitoarele mămici știu că pe toată perioada sarcinii este deosebit de indicat să se facă ecografii de cel puțîn trei ori una pentru fiecare semestru, însă la recomandarea medicului și pentru o mai bună supraveghere a sarcinii se pot face lunar.

Prima ecografie

Prima ecografie a sarcinii se face între a 10-a și a 14-a săptămâna de sarcină și stabilește

 • localizarea sarcinii (în uter sau în afara lui)
 • dacă e sarcină unică sau gemelară
 • dacă există anomalii de dezvoltare.
 • măsoară pliul nucal

Ea este importantă pentru că o treime din sarcini prezintă dezlipiri sau hematom de sac gestal ional. Depistate la timp și tratate, 90% din aceste sarcini evoluează fără probleme.

A doua ecografie

A doua ecografie obligatorie în timpul sarcinii se face între a 18-a și a 22-a săptămâna de sarcină. Ea poate aduce informații cu privire la:

 • circulația fetală și placentară prin examinarea Doppler.
 • mobilitatea și dezvoltarea fătului
 • lungimea colului uterin.existența unor malformații care abia în acest trimestru pot fi vizualizate.

Cea de-a doua ecografie este ultima ecografie care îl arată pe micuț întreg; după cele 21 de săptămâni acesta va fi prea mare și-l vei putea vedea doar pe bucățele.

A treia ecografie

A treia ecografie se face între săptămânile 28-34 de sarcina și este importantă pentru că oferă medicului informații cu privire la:

 • gradul de maturare a placentei. O „îmbătrânire” prematură pune în pericol fătul. Din fericire, având în vedere vârstă sarcinii, există soluție: inducerea nașterii, dacă lucrurile nu merg bine.
  creșterea normală în greutate și aspectul lichidului amniotic