Toxina botulinică

Ce este toxina botulinică?

Botox este un agent terapeutic relaxant al musculaturii, o proteină derivată dintr-o bacterie numită Clostridium Botulinum. Oftalmologii folosesc Botox de câteva decenii pentru a trata blefarospasmul (contracția anormală spasmodică a pleoapelor).

Medicii dermatologi folosesc de asemenea Botox, de la începutul anilor 90, atât pentru corecția acelor semne vizibile ale vârstei și stresului- ridurile dinamice (de expresie), cât și pentru tratarea transpirației excesive.

Cum acționează Botox?

Contracțiile musculaturii noastre sunt determinate de semnale venite de la creier. Botox blochează conexiunea dintre fibrele nervoase și cele musculare, împiedicând pur și simplu transmiterea impulsului de contracție către mușchii faciali. Ca urmare, aceștia se relaxează și pielea de deasupra rămane netedă și neridată.

Cel mai frecvent toxina botulinică se injectează pentru corecția ridurilor care se dezvoltă între sprâncene atunci când vă încruntați sau când priviți în soare, a ridurilor din jurul ochilor (cunoscute sub numele de „laba gâștei”) și a celor orizontale de pe frunte. Se mai poate utiliza pentru corecția „gummy smile” adică a zâmbetului care dezgolește exagerat gingiile, a benzilor platysmale (platysma este un mușchi superficial al gâtului care poate determina apariția unor benzi verticale inestetice intre pielea decolteului și maxilarul inferior). În doze foarte mici și la cazuri selecționate, se poate injecta pentru corecția ridurilor de deasupra buzei superioare (mezobotox).

Nu in ultimul rând, este eficace în tratarea transpirației excesive-hiperhidroza. Acționează similar, blocând interfața dintre fibra nervoasă și celula secretorie, inactivând-o astfel pentru o perioadă variabilă.

Cum este tratamentul?

Botox este injectat cu ace foarte fine in mușchiul a cărui contracție determină ridurile pe care vrem să le corectăm, sau în zona de piele a cărei secreție sudoripară vrem să o suprimăm. Tratamentul este sigur, eficace și durează 10 minute. Durerea este minimă, anestezia nefiind necesară în mod obișnuit pentru injecțiile în mușchi și în zona axilară.

Efectul se instalează deplin in aproximativ 10 zile și se menține 4-6 luni, în funcție de mai mulți factori, dintre care cel mai important este intensitatea activității musculare. Pentru toate acestea, nu este de mirare că injectarea de toxină botulinică este cea mai populară procedură cosmetică din lume!

La Prosana Medical Center utilizăm toxina botulinică pentru următoare INDICAȚII:

  • corecția ridurilor de expresie
  • corecția „gummy smile”
  • corecția benzilor platysmale
  • corecția ridurilor de deasupra buzei superioare
  • tratarea transpirației excesive-hiperhidroza

Programați-vă la consultație și descoperiți ce beneficii vă poate aduce dumneavoastră această procedură!