COLPOSCOPIA – metodă importantă in depistarea cancerului de col uterin

Colposcopia este o metodă de explorare a colului uterin cu scopul declarat de a descoperi zone anormale ale mucoasei cervicale. Poate fi folosită si in depistarea si analizarea leziunilor mucoasei vaginale si a vulvei. Aceasta tehnică de examinare este foarte importantă pentru depistarea precoce a leziunilor colului uterin premergătoare cancerului de col uterin, alături de testarea citologică Babes-Papanicolaou.

Colposcopia are o sensibilitate de 96% in depistarea leziunilor precanceroase si canceroase ale colului uterin dar specificitatea este de doar 48%.

Este o metodă de explorare ușor acceptată de femei deoarece nu este invazivă si nu provoacă durere. Colposcopul este instrumentul de examinare care se poate defini ca un sistem de lentile care măresc leziunile colului de 15 ori in medie astfel cặ pot fi văzute leziuni ale colului de dimensiuni foarte mici, care scapă in general ochiului ginecologului. In plus, se folosesc in timpul examinării soluții speciale (acid acetic 5%, soluție Lugol, etc) care colorează distinct zonele de mucoasă cervicală suspecte de leziuni precanceroase sau canceroase. Durata medie a unei colposcopii este de aproximativ 15 minute. Reacțiile adverse cele mai frecvent întâlnite sunt reprezentate de mici usturimi si mâncărimi după aplicarea soluțiilor de colorare, in special la pacientele alergice la iod. La astfel de paciente este contraindicată folosirea soluției de Lugol.

Perioada ideală de efectuare a colposcopiei este intre ziua a 8-a si a 12-a a ciclului menstrual si după un tratament general sau local cu hormoni estrogeni la femeile in menopauză. Examinarea se face pe masa ginecologică după introducerea unui specul vaginal ce permite vizualizarea colului uterin si a vaginului. Examinarea vaginului este efectuată odată cu extragerea speculului vaginal.

Pentru o colposcopie corectă si cu maxim de informații pentru clinician si pacientă trebuie respectate următoarele condiții:

  • Repaus sexual, toaletă intra vaginală, contraceptive locale minim 48 ore înainte de examinare
  • Fără tratamente intra vaginale in ultimele 3-4 zile
  • Fără scurgeri vaginale sau sângerare
  • După minim 24 de ore de la recoltarea de Pap test sau alte probe vaginale
  • După tratarea inflamațiilor cervicale si vaginale.

Odată cu respectarea acestor condiții rezultatul colposcopiei devine concludent in examinarea colului, colposcopistul având posibilitatea sa descopere zonele cu aspect anormal ale colului uterin si să îndrume procedurile de diagnostic necesare pentru stabilirea afecțiunii cervicale.

Colposcopia este o investigație cerută cu insistentă in ultima vreme de către paciente ginecologului. Însă trebuie sa clarificăm principalele indicații ale acestei investigații:

  • Rezultate anormale ale testului Babes-Papanicolaou (ASCUS, LSIL, HSIL)
  • Persistenta inflamației colului uterin după tratament
  • Sângerarea la atingerea colului la examinarea ginecologică
  • Aspect anormal al colului uterin la examinarea ginecologică
  • Prezenta vegetațiilor veneriene valvare
  • Infecția cu HPV, tulpinile cu risc înalt

• Bilanțul colului uterin înaintea unei operații de scoaterea uterului in care se dorește păstrarea colului uterin

• Urmărirea leziunilor cervicale premaligne tratate.

Colposcopia nu este o explorare de urgentặ. Temporizarea ei, pentru a îndeplinii condițiile unei examinări optimale, este benefică deoarece creste acuratețea examinării. Este de dorit ca examenul colposcopic sặ se practice când există un rezultat citologic. Testul Babes-Papanicolaou atrage atenția asupra unor anomalii ale celulelor colului uterin iar colposcopia identifică zonele in care celulele mucoasei cervicale sunt anormale. Identificarea colposcopicặ a acestor zone permite dirijarea biopsiei necesare stabilirii diagnosticului.

S.L. Univ. Dr. Cristurean Constantin-Viorel
Medic primar obstetrică-ginecologie

Doctor in Medicina